blanka

Prijava

Top 10 autora

denis: 2650 članaka
matrixdc: 1791 članaka
Boba: 941 članaka
Pjesnikinja: 687 članaka
Karlo_Sostaric: 603 članaka
artemida: 557 članaka
chagall: 539 članaka
borivoj: 473 članaka
ShadowOfSoul: 464 članaka
Nevenka_Neja_Saric: 457 članaka

Tko je online

Gostiju online: 7
 
Ivo Banac sam sebi iznajmio stan PDF Ispis E-mail
matrixdc   
Utorak, 23 Rujan 2008
PREDSJEDNIK HRVATSKOG HELSINŠKOG ODBORA, DOK JE BIO ZASTUPNIK U SABORU, RASTROŠNO RASPOLAGAO DRŽAVNIM NOVCEM
 
Osim što je sam sebi isplaćivao novac za korištenje vlastitog poslovnog prostora, 140 tisuća kuna dao je za policu za knjige, a 17.000 kuna za taksi. Namještaj je, prema nalazu revizora, kupljen u listopadu 2007. da bi do kraja godine, odnosno nakon samo dva mjeseca, bio otpisan kao islužen
 
Policu platio 140.000 kuna – Ivo Banac Predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora Ivo Banac iznajmio je nezavisnom zastupniku Ivi Bancu poslovni prostor od 40 kvadrata u Zagrebu u vlasništvu Ive Banca za koji je Ivo Banac-zastupnik Ivi Bancu-vlasniku stana godišnje trebao isplatiti 26.400 kuna. No budući da je vlasnik stana Ivo Banac prijavio zastupnika Banca kao podstanara, porezna uprava Bancu je odrezala veću cijenu najamnine pa je Banac na kraju Bancu godišnje plaćao 39.600 kuna.
    Ne, ne radi se o uvrnutom rebusu nego o čistim činjenicama: dok je bio nezavisni zastupnik u Saboru Ivo Banac sam je sebi iznajmio vlastiti poslovni prostor i plaćao ga sredstvima iz državnog proračuna, koja mu po Zakonu o financiranju političkih stranaka i nezavisnih zastupnika pripadaju za financiranje političkog rada.
    Nakon što je poslije punih 18 godina ušla u političke stranke, Državna revizija otkrila je niz nepravilnosti i sumnjivih poslova, no nalaz revizije za nezavisnog zastupnika Banca, koji je od revizora dobio uvjetno mišljenje za svoje poslovanje, zaista ukazuje na potpuno nenamjensko trošenje novca poreznih obveznika. Ivo Banac nije uopće donio obvezni plan rada za 2007. godinu po kojemu bi onda namjenski raspoređivao novac iz proračuna, što je revizija ocijenila neprihvatljivim.

   
Bez knjige inventara

Osim što je sam sebi isplaćivao novac za korištenje vlastitog poslovnog prostora, najvjerojatnije organiziranog u stanu u kojemu stanuje jer u poreznoj kartici poslovni prostor nije prijavio, Banac je potrošio dodatnih 140 tisuća kuna na opremanje tog »ureda« uredskim namještajem. Namještaj je, prema nalazu revizora, kupljen u listopadu 2007. godine da bi potom do kraja godine bio potpuno otpisan. Odnosno, namještaj star samo dva mjeseca Banac je u potpunosti otpisao kao već islužen. Uz to, taj namještaj Banac nije ni unio u poslovne knjige, što je po zak
Transakcije bez računa
   
    Nalaz revizije otkriva brojne pojedinosti o tome što zastupnici smatraju nužnim za svoj politički posao pa je tako zastupnik talijanske manjine Furio Radin, čije je poslovanje revizija prihvatila bezuvjetnim pozitivnim mišljenjem, za čak 67 tisuća kuna kupio različitu informatičku i komunikacijsku opremu. Radin je poznat kao ljubitelj gadgeta i tehničkih novotarija. Među nužnom opremom za rad zastupnika tako se našao i iPod – uređaj namjenjen isključivo slušanju glazbe. Bivši HSP-ovac Miroslav Rožić podijelio je 15 tisuća eura za donacije, kako navodi, vjerskim i drugim ustanovama, no kako niti jednim računom ne potkrepljuje te transakcije revizori se pitaju jesu li »ti poslovni događaji u skladu s propisima«. Zastupnik Ivo Lončar isplatio je sebi 5.780 kuna za dnevnice u predizbornoj kampanji, a HNS svojim dužnosnicima i članovima također na račun dnevnica za kampanju duguje čak 417 tisuća kuna. Glasnogovornik HNS-a Igor Kolman objašnjava da je u HNS-u običaj da se »dnevnice samo knjiže, ali se ne isplaćuju«. 
   
Adamu godinu dana zatvora
   
    Jedini zastupnik koji je dosada stradao zbog pronevjere saborskog novca je zastupnik mađarske nacionalne manjine Jene Adam, koji je novcem proračunskih obveznika otplaćivao stambeni kredit svoje kćeri i time oštetio proračun za 130 tisuća kuna. Osječki županijski sud prošle godine mu je odrezao kaznu od godine dana zatvora uvjetno, te obvezu da vrati novac. Nalaz revizije otkriva nevjerojatan podatak da je Jene Adam odvjetnika koji ga je branio od optužbi za pronevjeru saborskog novca plaćao novcem koji je iz proračuna dobio za saborski rad, a s istog računa skinuto je i 136 tisuća kuna »po rješenju Županijskog suda u Osijeku«. Adam je, dakle, po svemu sudeći saborskim novcem izvršio povrat pronevjerenog saboskog novca! Zastupnik Adam na sudu je završio jer ga je DORH-u prijavila konkurentska udruga Mađara, a pitanje je hoće li DORH po službenoj dužnosti pročešljati i najnovije sumnjive transkacije saborskim novcem.
onu bio obvezan, jer uopće nije niti ustrojio knjigu inventara.
    Budući da prof. Banac nije jučer želio komentirati ništa vezano uz nalaz revizije, upitali smo njegovu knjigovotkinju Jadranku Pavelić kakav je to uredski namještaj mogao stajati gotovo 20 tisuća eura i kako je stao u prostor od 40 kvadrata. Gospođa Pavelić odgovorila je šturo da se radi o policama za knjige. Usporedbe radi, kompletno uređenje poslovnog ureda prema elitnom programu Cro-menager, jedine naše ugledne tvornice specijalizirane za poslovni namještaj, a koji uključuje radni stol, pokretne kazete za registratore, konferencijski stol, ormar za dokumente i knjige, koš za smeće i vješalicu za kapute – stoji 14 tisuća kuna. Banac je, drugim riječima, za 140 tisuća kuna koliko je navodno dao za police za knjige, mogao potpuno urediti deset menadžerskih ureda.
   
Donirao HHO, LS i Institut za demokraciju

I tu nije kraj. Samo za taksi usluge, zastupnik Banac dao je čak 17.120 kuna proračunskih para. Po cjeniku zagrebačke taksi službe za te se novce mogao vozati taksijem 2.445 kilometara, primjerice do Bukurešta i natrag. Knjigovotkinja Pavelić objašnjava da je Banac, s obzirom da nema osobni automobil, u nekoliko navrata taksijem išao na intervjue u Rijeku te u Slavoniju, ali većina računa izdana je za gradsku vožnju po Zagrebu. Treba svakako podsjetiti da saborski zastupnici imaju besplatan prijevoz autobusima i vlakovima pa je Banac, da je s novcem proračunskih obveznika postupao u maniri dobrog gospodara, mogao taj iznos srezati za nekoliko puta.
    Zastupnik Banac velikodušan je bio i prema nevladinim udrugama. Udruzi Institut za demokraciju voditeljice Andreje Feldman koja je u vrijeme dok je Banac bio šef LS-a bila potpredsjednica te stranke, Banac je donirao 62.824 kune, HHO-u kojemu je došao na čelu dao je 50 tisuća kuna, a Liberalnoj stranci, koju je također jedno vrijeme vodio, dodatnih osam tisuća kuna.
    Ivo Banac jučer nije niti jednom riječju želio komentirati nalaz državne revizije pa nismo uspjeli dobiti ni odgovor smatra li da je novac poreznih obveznika trošio racionalno i zakonito.
    Nakon svake saborske rasprave o nalazima revizora Sabor ima običaj sve materijale u kojima ima nepravilnosti poslati na razmatranje Državnom odvjetništvo. Biti će zanimljivo vidjeti hoće li Sabor isti zaključak donijeti i sada kada je Revizija, konačno, ušla u političke stranke.

Pogledalo: 2215
Komentari (4)add comment

chagall said:

Kod nas je sve naopako postavljeno i od Europe smo miljama daleko
Rujan 23, 2008

matrixdc said:

Nisu li u koliziji, hrvatstvo i ljudska prava, jednako se dobro trže, pogotovo kada se radi o reprezentativnoj političkoj stranci, HDZ-u, odnosno o globalno nevladinoj humanitarnoj udruzi, HHO-u.
Ni sam Ivo Sanader ne bi mogao osmisliti poželjniji i benigniji rasplet svih svojih korupcijskih, političkih i inih afera, od »Bechtela« preko »Plive« do »Brodosplita«, o njihovim spin inačicama, »Maestru«, »Dijagnozi«, »Gruntovcu«, kao i najnovijem »Indexu«, da i ne govorimo, kada ih ne bi tako uspješno amortizirali njegovi navodni suparnici i kontrolori. Nakon što se Zoran Milanović definitivno srozao u neprincipijelnu koaliciju s Milanom Bandićem, svesrdno ga podržavši za gradonačelnika Zagreba, samo zato da bi na desničarskom valu dobio lokalne, metropolske izbore, iako će zbog njih izgubiti svake sljedeće parlamentarne, nakon lijevog, uprljao se i desni obraz.
Moralno se Ivo Banac srozao onog trenutka kada je pristao biti saborskim zastupnikom zahvaljujući biračima SDP-a, izdavši već na sljedećim izborima one koji su za njega glasali odnosno otvoreno podržavši 2007. godine Ivu Sanadera. Ugledni profesor hrvatskog pedigrea i slavnih američkih univerziteta, koji se svojedobno volio hvaliti domaćinstvom Franji Tuđmanu, sada će, znatno uvjerljivije nego studentima Yalea, morati objasniti hrvatskim poreskim obveznicima sve što je izvodio s njihovim novcem. Od plaćanja poslovnog prostora što ga je aktualni predsjednik HHO-a Ivo Banac iznajmio nezavisnom saborskom zastupniku Ivi Bancu za određenu svotu novca, do toga u kakvim su odnosima podstanar Banac i njegov stanodavac Banac, kome i zašto (ne)plaćaju stanarinu odnosno porez.
Nažalost, upravo je Ivo Banac jučer u eter poručio kako korupcija u zdravstvu i akademskoj zajednici djeluje znatno pogubnije od one u državnim službama, gdje je uvijek bila i očekivana, jer već u formativnoj dobi nagriza i narušava svijest budućih naraštaja koji će se s njome morati nositi. Kako će, demantijem ili priznanjem, javnosti i studentima akciju »Index« i svoje, po svemu sudeći, rastrošno raspolaganje novcem poreskih obveznika, objasniti Ivo Banac, uskoro ćemo saznati. Ako to ne bude rječito i vjerodostojno, dakle neobranjivo, baš kao što Milanović više nema što reći o svome poštenju i dobrim namjerama nakon interesnog braka s Bandićem, onda Hrvatskoj, onoj dobroj, poštenoj, radišnoj i građanskoj, više ne ostaje nikakva nada.
Ako između Banca i Bandića više nema nikakve suštinske razlike, ako nam je mogućnost biranja definitivno ukinuta, jedino što nam, kad već nismo spremni staromodnim revolucionarnim metodama skršiti kriminalce, preostaje je gađenje nad svim i svakim što nas je snašlo.
Apstinencija.

Rujan 23, 2008

matrixdc said:

Možda ti imaš pravo, vjerovatno smo mi pobrkali vrijednosti
Rujan 23, 2008

chagall said:

Veli čovjek da je to normalno smilies/wink.gif
Rujan 23, 2008

Napišite komentar
Morate biti prijavljeni da biste mogli poslati komentar. Molimo vas da se registrirate ukoliko nemate već otvoren korisnički račun.

busy
 
« Prethodna   Sljedeća »