Prijava

Top 10 autora

matrixdc: 1790 članaka
denis: 1501 članaka
Boba: 861 članaka
Karlo_Sostaric: 597 članaka
chagall: 531 članaka
artemida: 500 članaka
borivoj: 472 članaka
Pjesnikinja: 464 članaka
Nevenka_Neja_Saric: 433 članaka
ShadowOfSoul: 433 članaka

Tko je online

Gostiju online: 36
Korisnika online: 2
  • Pjesnikinja
  • zbrkanaslova

Zadnji oglasi

Webstilus zbornik 2010. - Još ponekad sanjam
LITERATURA (18.01.2012)
Webstilus zbornik 2009. - Srodne duše
LITERATURA (18.01.2012)
" BROD" - autor Neven Dvoržak
LITERATURA (08.12.2011)
ZBIRKA ESEJA, OSVRTA, NAUTIČKIH PUTOPISA "BROD"
LITERATURA (23.11.2011)
knjiga "Dodiri
LITERATURA (21.11.2011)


 
= Ad with Photo
U dugovima zbog »besplatnih« programa Ispis E-mail
Ocjena: / 0
LošeOdlično 
matrixdc   
Subota, 13 Veljača 2010
 

Naplaćuju sadržaje koji se inače mogu slobodno »skinuti«

U dugovima zbog »besplatnih« programa

Vukovarcu Domagoju Mareniću na kućnu adresu stigao je račun od 123 eura i prijetnjom prisilne naplate dugova, nakon što je »downlodirao« s adrese downportal.net


Taj portal prodaje besplatne programe, a pri tom nije ni objašnjeno da ih zapravo kupujete, kaže Marenić.

 U hrvatskom web prostoru pojavile su se internet adrese koje svoje posjetitelje dovode u vrlo skupu zabludu prodajući inače besplatne sadržaje. Prijavite li se, naime, na spomenute internet stranice – primjerice na adresu www.downportal.net – nakon par mjeseci stići će vam račun za naplatu na koji niste računali. Slučaj može i izmaknuti kontroli, pa će vam vlasnici stranice na vrata poslati profesionalne utjerivače dugova, o čemu može posvjedočiti Vukovarac Domagoj Marenić, kome je na kućnu adresu pristigao račun od 123 eura. Ukoliko ga ne plati, prijeti mu se – između ostalog – i »značajnim posljedicama za kreditnu sposobnost«.

– Slučajno sam otišao na tu stranicu te bez straha upisao svoje podatke, s obzirom da su programi koje nude inače besplatni i dostupni na bezbroj mjesta. Vlasnici sličnih stranica takve informacije zahtijevaju uglavnom zato da bi korisniku na njegovu e-mail adresu slali reklamne poruke. Pritom nigdje nisu jasno istaknuti uvjeti ugovora, da bi se do njih došlo potrebno je otići na posebnu stranicu, kaže Marenić. Među uvjetima ugovora, na nepravilnom hrvatskom jeziku, piše i to da korisnik pristaje na plaćanje »mjesečne članarine« u iznosu od tri eura, a koja se naplaćuje za 24 mjeseca unaprijed.

– Račun je stigao od njemačke tvrtke Mediafinanz AG. Međutim, u dokumentu koji sam dobio stoji i to da će račun, ukoliko ga ne platim, u kratkom roku proslijediti njihovom mjesnom partneru. Riječ je o splitskoj tvrtki Adarna koja se bavi utjerivanjem dugova, a kada sam njih kontaktirao, poručili su da su »ugledna tvrtka koja posluje po zakonu«. No, ustvrdili su i da s Mediafinanzom ne surađuju, niti imaju potpisan ugovor, ali ne isključuju »moguću suradnju«! To je nevjerojatno, jer trebali bi reagirati ukoliko netko zloupotrebljava ime njihove tvrtke, objašnjava Marenić.

Po njegovom mišljenju, veliki broj ljudi koji prime takav račun automatski će iz straha izvršiti uplatu jer je pismo koje je dobio, kaže, vrlo sofisticirano u pogledu financijskih prijetnji. Zanimljivo je i to da mu na računu stoji i stavka »dosadašnji troškovi opomena« te »troškovi izvansudske naplate potraživanja«, no Marenić tvrdi da nikakve opomene nije dobio.

– Riječ je o prevari u zakonskim okvirima. Taj portal prodaje besplatne programe, a pri tom nije ni objašnjeno da ih zapravo kupujete. Nisam usamljen slučaj, po forumima se govori o slučajevima istovjetnim mojem. Potom se ljudi zaplaše moguće tužbe te uplate traženi iznos. Zapravo je riječ o obliku reketa, zaključio je Marenić. Dodao je kako se ne boji tužbe, s obzirom da se pri registraciji na stranicu »downportal.net« traže tek ime i prezime te kućna i e-mail adresa, pa bi svatko mogao prijaviti niz svojih poznanika.

Iz Adarne, pak, našem listu su izjavili da sa spomenutom njemačkom tvrtkom imaju ugovor, no za sve daljnje informacije uputili su nas na Mediafinanz.


Mediafinanz: Mi samo naplaćujemo

Na stranici www.downportal.net navedeno je da je sjedište tvrtke Mediafinanz u gradiću Klettgau u njemačkom Baden-Württembergu, a kao odgovorna osoba naveden je »Jovica Jovanovic«. Iz te tvrtke poručili su da ne znaju tko stoji iza spornih internetskih tvrtki, jer posluju s nekoliko tisuća klijenata.

– Mi se bavimo isključivo naplatom potraživanja. Ne mogu vam reći je li na stranicama neke tvrtke s kojom surađujemo bila obavijest da je neki sadržaj besplatan, a da bi konačnom korisniku stranica na kraju ipak bio ispostavljen račun. Vjerujemo da je svako potraživanje, koje naplaćujemo za nekog drugog, nastalo u skladu sa slovom zakona, i to iz razloga što sami nećemo sklapati poslovnu suradnju s bilo kim i bilo kako. U svakom slučaju, ostavljamo mogućnost da nam se svaka osoba, koja vjeruje da se od nje potražuju dugovanja koja ne postoje, javi i objasni sve detalje koji bi mogli biti sporni, a mi ćemo ih onda još jednom provjeriti, objasnili su iz Mediafinanza.

 
 
Pogledalo: 408
Komentari (0)add comment

Napišite komentar
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
smile
wink
laugh
grin
angry
sad
shocked
cool
tongue
kiss
cry
manji | veći

security image
Upišite prikazane znakove


busy
 
« Prethodna   Sljedeća »